ATB 1 : introductie tweedaagse
Maak tijdens ATB 1, de introductie tweedaagse, kennis met het doel en de uitgangspunten van ATB. Je leert de specifieke manier van werken kennen, die zo kenmerkend is voor deze methode. Hoe integreer je de basiselementen, in de oefeningen?
Onderstaande thema’s worden tijdens deze introductie tweedaagse ATB 1 verkend:
Aandacht en concentratie
“Houd je aandacht erbij… ! “.
Dat is gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Wat is dat precies: aandacht? En hoe houd je die ‘erbij’? Vragen over aandacht waar wij graag aandacht geven.
Tijdens deze introductie tweedaagse onderzoeken we met behulp van gerichte oefeningen de aard van aandacht. Je verkent aandacht met alle zintuigen, ervaart het met je hele lichaam! De ene keer door in beweging te komen en dan weer door juist verstilling op te zoeken. Soms door de aandacht bewust te sturen, gericht en gefocust, en soms door het spreiden van de aandacht.


De verschillende ‘lagen van ons zijn’
ATB maakt gebruik van ‘body-felt sense‘ als een persoonlijk ijkpunt om je te helpen bij het ontwikkelen van ontspannen aandacht, concentratie, zelfkennis en zelfregulatie. Dit lichamelijk ervaren wordt gekoppeld aan een theoretische kader. Een kader waarin de gelaagdheid van ons ‘zijn‘ uiteen gezet wordt. Tijdens een praktische verkenning kom je met elk van die lagen in contact, zodat je deze leert kennen en er een helder onderscheid ontstaat tussen de verschillende lagen.
De adem
Adembewustzijn is essentieel voor zowel zelfbewustzijn als zelfregulatie. De eerste stap op weg naar meer adembewustzijn, is het vergroten van het vermogen om naar de adem te luisteren. Naast het werken aan de ontwikkeling van dit luistervermogen, bieden wij ook oefeningen aan die de natuurlijke ademstroom vrij maken. Tijdens het verkennen van de adem is het van belang, dat er op geen enkele manier een inspanning wordt geleverd of stressvolle gewoonten gecreëerd worden. Het vrij maken van de natuurlijke adembeweging en een diepere bewustwording van de adem, heeft direct effect op andere delen van ons ‘zijn’.


Sensory Awareness
Sensory Awareness nodigt uit de zintuigen te openen, deze te verfijnen, en om te kunnen waarnemen wat voor een effect ieder zintuig op de verschillende delen van ons ‘zijn’ heeft. Het zet een leerproces in gang om aandacht te schenken aan je lichaamssensaties én ernaar te luisteren. Het ervaren en (her)kennen van de verschillende lichaamssensaties, helpt ons om beter te begrijpen wat er in onszelf gebeurt.
Ontspanning
Het vermogen om te ontspannen wordt verkend en vergroot. Ontspanning gaat verder dan alleen fysieke ontspanning. Naast fysieke ontspanning betreden we bewust het gebied van emotionele en mentale ontspanning.
ATB 1 Introductie tweedaagse thema ontspanning


‘Balancerende’ borden
Werken met ‘Stokken en Borden’, geeft je de gelegenheid tot introspectie en zelfonderzoek. Terwijl je het bord in balans wilt houden op de stok, ervaar je zowel het richten van de aandacht, als het verdelen van je aandacht tussen wat er binnenin je nodig is en wat de omgeving van je vraagt. Je wordt je bewust van de relatie tussen je binnen- en buitenwereld. (zie gallerie)
Deze elementen komen aan bod tijdens de introductie tweedaags ATB 1
Kinderen over ATB