ATB in de kleuterschool. De basistools
Eendaagse workshop
Wat is de fundamentele basis voor het geven van Awareness Through the Body?
Dit onderzoeken we vanuit een start op school (onderbouw) maar de vraag richt zich ook op het in gang zetten van een ATB traject. Het implementeren vraagt dat je aansluit op de ontwikkeling van de deelnemer. Ook al is deze trainingsdag gericht op werken met het jonge kind, zijn de meeste van de activiteiten die je leert nuttig voor mensen van welke leeftijd dan ook.
Het specifieke doel met onderbouwkinderen is om hen de mogelijkheid te bieden om de eerste stappen naar bewustwording te zetten; om de basis te leggen voor het vermogen om te ‘luisteren’ naar zichzelf, naar anderen en naar de wereld om zich heen. Er wordt op een speelse manier gewerkt aan executieve functies en reflexen en een basis gelegd voor het vermogen tot zelfregulering.
We willen kinderen ook de mogelijkheid bieden om het innerlijke contact (wat ieder kind met zichzelf heeft) levend te houden, zodat ze al jong in aanraking komen met hun potentieel en dat van binnenuit kunnen ontvouwen.


Zeker op jonge leeftijd zijn we voorzichtig om geen mentale concepten of beperkende ideeën op te leggen. Alles wordt benaderd door ervaring: direct zintuiglijk contact met wat de oefening brengt zonder te conceptualiseren.
De kinderen weten mentaal niet waar het werk over gaat, maar ze ervaren het wel duidelijk in hun lichaam.
Het is de ervaring die in het lichaam zintuiglijke herinneringen creëert. Herinneringen die referenties worden en gezonde patronen vormen voor aandacht, voor het omgaan met zichzelf en voor positieve manieren om met anderen en hun omgeving om te gaan.
Kinderen over ATB