Ontspanningsoefening de Toverdoek

 

Ontspanning en zelfregulatie

In de hectiek van het dagelijks leven vergeten wij nogal eens hoe belangrijk ontspanning is!
En wist jij dat ontspanning alles te maken heeft met zelfregulatie?

Ontspanning is (naast aandacht en zelfkennis) één van de drie pijlers van ATB.
Het leren ontspannen is een wezenlijk onderdeel van het ATB programma. Op ATB scholen leren we kinderen al op jonge leeftijd hoe zij kunnen ontspannen. Wij bieden oefeningen waarmee je de vaardigheid om spanning en ontspanning te ‘beheren’ vergroot. Een voorbeeld hiervan is het leren switchen van dynamiek naar innerlijke rust.
Het ‘switchen’ van een actieve naar een verstilde staat van ‘zijn’, maakt dat je het verschil tussen beiden goed kunt voelen. Je lichaam produceert heel andere lichaamssensaties bij verstilling als bij actie! Hoe beter je het verschil tussen spanning en ontspanning in je lichaam herkent en het verschil in lichaamssensaties kunt voelen, hoe groter je vermogen tot zelfregulatie wordt. Vanaf de start op school werken wij op een speelse manier aan zelfregulatie: Kinderen leren al op jonge leeftijd hun denken en doen beter te reguleren. Jong geleerd, oud gedaan Maar aangezien wij als volwassenen ook onze handen vol hebben aan de ‘juiste’ mate van zelfregulatie, is ATB uiteraard ook voor volwassenen.

Maar voor degene die met kinderen werkt: zij zullen allereerst het verschil tussen dynamiek en rust lijfelijk moeten ervaren en vervolgens kunnen herkennen. In de geschreven boeken vind je vele oefeningen die je hiervoor kunt gebruiken. Soms werkt een tikkeltje magie hierbij geweldig zoals bij ‘the Magic Cloth’ / het Toverdoek. Een oefening waarmee je zowel kinderen als volwassenen zeker in de ontspanning krijgt.

Toverdoek

Deze oefening komt uit het boek 
“Kindergarten – First steps towards cultivating attention, relaxation and self awareness” van Aloka Martí en Joan Sala, de creators vsan ATB.

(p. 97 gebruikt met toestemming van auteurs voor het (deels) overnemen van deze pagina)

op   Magic Cloth

Eerst maar het vleugje MAGIE!

We brengen een zachte katoenen doek (longie, sarong) mee en vertellen dat het een toverdoek is. Het doek geeft je namelijk een goed gevoel! Straks, als het doek over je lichaam glijdt neemt het alles wat niet goed voelt met zich mee: alle vermoeidheid, pijn, zorgen,…. En daarvoor in de plaats laat het toverkracht achter. Je gaat je goed voelen, opgeruimd en vol nieuwe energie….

Voor de uitvoering van deze oefening heb je een partner nodig: meestal wordt er in tweetallen gewerkt, maar bij jonge kinderen (4/5 jaar) doe jij het als begeleider bij ieder kind individueel. Natuurlijk is deze oefening ook heel geschikt om als ouder met je kind te doen.
De ontvanger gaat ontspannen op de rug liggen en de ‘gever’ legt het toverdoek net boven het hoofd klaar op een manier dat het gemakkelijk afrolt en over het lichaam bewogen kan worden (zonder dat er plooien ontstaan).

De ‘gever’  trekt het doek nu héél langzaam en gestaag van boven naar beneden over het lichaam van degene die ligt. Je houdt het doek laag, zodat het oppervlak ervan zoveel mogelijk met het lichaam in aanraking komt.

Als je de ontvanger bent, concentreer je je op de aanraking van het doek. Volg het uiteinde van het doek wat langzaam verder schuift over je lichaam en merk de sensaties die het je geeft.

De beweging is vloeiend en constant.  Halverwege, zodra het doek het hele lichaam bedekt, stop je en neem je een pauze….  Degene die ligt is nu helemaal afgedekt door het doek en voelt nu juist de sensaties van het NIET bewegen. Na de schuivende beweging is er nu stilte en bewegingsloosheid.
In tussen verplaats jij je als gever naar het voeteneind. Na een tijdje trek je het doek weer rustig en soepel naar je toe, terwijl je het nog steeds laag en zo dicht mogelijk bij het lichaam houdt.
Als het doek helemaal van je af is kan je nog even blijven liggen en de aanraking van de lucht voelen, of de bubbels van toverkracht in je lichaam!

ontspannen toverdoek
ontspanning toverdoek

Dit is maar een voorbeeld van één ontspanningsoefening: ATB biedt een enorme hoeveelheid aan zowel dynamische als verstillende oefeningen voor kinderen én volwassenen.
In de boeken van Aloka en Joan kan je ze vinden, maar om de dieper liggende aanpak van ATB te ervaren kun je je ook laten inspireren op één van onze trainingen. Kijk in de agenda.

TOVERDOEK KOPEN?