ATB facilitator

ATB gecertificeerd facilitator worden

Als je na de basis- en advanced modules een traject in wilt om  een gecertificeerde ATB facilitator te worden, is het belangrijk dat je ATB regelmatig gaat gebruiken, door het op te nemen in je lessen/sessies of door het te oefenen met kleine groepen vrienden. Door het oefenen ga je ATB langzaam integreren en zal je in staat zijn om te zien welke ATB onderdelen nog niet geassimileerd zijn en dieper bestudeerd moeten worden.

Vanaf hier volg je minimaal nog 120 uur ATB door de basis- en advanced modules te herhalen.
Terwijl je ATB blijft integreren en het proces zich kan verdiepen en structureren, moet je voldoen aan de volgende eisen om een ATB gecertificeerde facilitator te worden:

Zelfonderzoek

In een logboek beschrijf je 50 uur aan ‘self-sensing’ en geef je kort de essentie van je persoonlijke ervaring weer. Een logboek kan worden gedownload door hier te klikken.

Werk regelmatig met ATB-oefeningen alleen of, indien nodig, met een partner (zoals bij het modelleren), zodat je oefeningen in je lichaam kunt integreren en je bewustzijn vergroot van wat iedere oefening bij je oproept en je brengt.
Committeer jezelf aan regelmatige lichaamsoefening (bv tai chi) waarin je zelf de ATB-benadering toepast.

ATB zelfonderzoek
ATB 4 verkenning van het lichaam

Oefen ATB les geven in een groep

Voor het werken met groepen maak je een effectieve lesplanning en houd je een logboek bij over de bijeenkomsten.

Logboek (een voorbeeld kan worden gedownload door hier te klikken)

In een logboek maak je van iedere bijeenkomst die je geeft een korte vermelding met een overzicht van de bijeenkomst, inclusief zelfreflectie zodat je jezelf van les tot les kan verbeteren.

Je levert 50 uur aan ATB-groepslessen in. Daarvan kunnen 25 bijeenkomsten uit het logboek komen wat je hebt bijgehouden en 25 bijeenkomsten moeten worden ingediend nadat je de tweede ronde ATB workshops hebt afgerond.

Lesplannen (een voorbeeld van een lesplan kan je hier downloaden)

Lever 10 lesplannen in vanuit de bijeenkomsten die je gedaan hebt (lessen die opgenomen zijn in je logboek, die je gegeven hebt en goed verliepen), of nieuwe lessen als je dat je voorkeur heeft.

Anatomie

Dien accreditatie in van een basiscursus anatomie. Kennis van het skelet, spieren, organen en zenuwstelsel van het lichaam is onmisbaar voor ATB.

Over ATB

Schrijf een paper over ATB:

  • Wat is ATB voor jou?
  • Hoe beïnvloedt het jezelf en je leven?
  • Wat denk je dat ATB anderen/de samenleving kan brengen?
ATB anatomie

Faciliteer een ATB-sessie

Als je aan de bovenstaande voorwaarden hebt voldaan en na het werken aan de ontvangen feedback (met coaching van een ATB Trainer) stuur je ons een video van ongeveer een uur van een ATB les die je faciliteert. Je krijgt feedback om je verder te ondersteunen. Het werken met videomateriaal van bijeenkomsten zal van persoon tot persoon verschillen en dus wellicht anders verlopen.

Op het moment dat je er klaar voor bent, plannen we een 2 uur durende  groepsbijeenkomst waarbij een gekwalificeerde trainer aanwezig zal zijn. Na deze 2 uur durende bijeenkomst werk je verder aan de feedback die je hebt ontvangen. Houd er rekening mee dat er soms meerdere live sessies nodig zijn.

Zodra je de basis van ATB hebt geïntegreerd, word je gecertificeerd als ATB-facilitator. Aangezien dit een leerproces is, betekent het voldoen aan alle vereisten niet automatisch dat je de certificering behaalt. Het kan zijn dat je een deel moet herhalen en/of aan specifieke punten moet werken.

Pedagogische opleiding

Awareness Through the Body biedt geen pedagogische training. Als je geen leraar of therapeut bent en graag met kinderen wilt werken, overweeg dan een aanvullende training op dit gebied.

ATB gecertifiseerd facilitator

ATB Facilitator Certificering geeft aan dat de facilitator gekwalificeerd is om ATB programma’s, introducties, bijeenkomsten en ATB Explore workshops te begeleiden. Deze certificering kwalificeert de persoon echter niet om mensen op te leiden tot ATB Gecertificeerde Facilitators of de officiële ATB modules te geven ; dit wordt gedaan door een ATB Trainer.

Het is belangrijk om te blijven groeien in bewustzijn en dit te integreren in je leven. Zorg dat je een dagelijkse oefening hebt, waarin je jezelf onderzoekt. Het kan nuttig zijn om je in te schrijven voor een fysieke discipline die bewustzijn bevordert, zoals: Tai chi, Feldenkrais, Hatha yoga, en deze te volgen vanuit de ATB-principes.