Meditatieve klimplant?

 

 ‘Wait a minute’!

Ooit wel eens gehoord van deze ‘rustgevende’ klimplant?
Afgelopen zomer in Auroville heb ik ‘m  leren kennen!

Meteen als ik daar aankom huur ik een brommertje want dat is daar nu eenmaal het meest praktische vervoermiddel.
Genietend van het zonnetje,  haren wapperend in de wind, scheur ik door de Green Belt. Mijn lievelingsritje door de groene gordel van Auroville, met een oranje slingerpad erdoor heen.
Ineens blijft er een takje in mijn haar hangen. Al snel voel ik dat een paar stevige doorns zich in mijn schedel boren.
Ik knijp vol in de rem: eerst ff losmaken maar!
Terwijl ik de lange tak uit mijn haar losmaak, zakt die verder naar beneden tegen mijn bovenarm en op mijn rug….  En ja hoor: terwijl ik de doorns probeer los te peuteren raak ik steeds verder verstrikt in de tak, het bloed stroomt nu ook al uit mijn been.
Wat een gedoe: daar sta ik dan: op een pad waar nauwelijks verkeer rijdt en gevangen in een stekelige liaan…
Hier ben ik nog niet weg.
Gelukkig komen er twee tegenliggers de hoek om.
Zij herkennen mijn netelige situatie en zetten meteen hun motor aan de kant om mij te helpen.
Ik krijg de opdracht me absoluut niet meer te bewegen, terwijl zij met zorg de tak los halen. Wat een opluchting. Ondertussen vertelden zij mij dat bij een regenbui met flinke wind zoals afgelopen nacht, de dorre takken van deze plant loslaten. Grotendeels nog verborgen in het groen van de struik, hangen ze klaar om zich aan de eerste de beste voorbijganger vast te grijpen.
Omdat er niets anders op zit dan een noodgedwongen stop, worden ze in Auroville ‘wait a minute’ genoemd. Wat een prachtige naam!

De naam deed me direct denken aan de ATB lessen en de ‘break in life’!
Ook daar leren we stoppen, alleen is het daar geen noodgedwongen stop, maar omdat het belangrijk is om te leren stoppen.  In gedachten hoor ik het Aloka en Joan iedere les herhalen: ‘befor we start, we stop! Het is een moment om jezelf bij elkaar te pakken: to align yourself. Om rust en harmonie in jezelf te brengen zodat je klaar bent voor het volgende wat gaat komen.
Hoe geweldig als je dat al jong (of ouder) leert!
Dan weet je tenminste hoe dat moet.
Zodat je in het dagelijks leven je innerlijke rust kan hervinden als  ‘wait a minutes’ je pad kruisen!

Wil je leren hoe je kinderen, jong volwassenen ‘wait a minutes’ aan leert?
Kom dan naar de introductie training ATB 1 of bekijk hier de nieuwe mini documentaire over Awareness Through the Body.
(ook zeer de moeite waard als je wel al ervaring hebt met ATB!)